Op donderdag 24 december 2015 trekt de Herderstocht weer door de bossen van Landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom.

De Herderstocht wordt dit jaar maar liefst voor de 33e keer georganiseerd en kan dan ook buigen op een rijke traditie op Kerstavond.

image-4655891

Voor de Herderstocht van 24 december 2015 levert het kinderkoor Kroost uit Bergen op Zoom weer hun vocale bijdragen. Dit kinderkoor van Algemene School Oost bestaat sinds 2011 en telt zo’n 25 enthousiaste leden. Het schoolkoor Kroost treedt regelmatig op en dit zowel binnen als buiten de basisschool. Kroost zorgt er op 24 december 2015 voor, dat jeugdige zangers en zangeressen als engeltjes klinken.

Tijdens de Herderstocht wordt steeds gecollecteerd voor een goed doel. Dit goede doel is dit jaar de Vrienden van de Hospice De Markies. De Stichting Vrienden Hospice De Markies heeft ten doel om het werk van de Hospice financieel en materieel te ondersteunen zodat er 24 uur zorg geleverd kan worden in een sfeervolle omgeving aan mensen die aan hun laatste reis op aarde zijn begonnen.

img_8965

Op donderdag 24 december 2015 om stipt 19 uur vertrekt de Herderstocht, nabij de tunnel, vlakbij het Boerhaaveplein te Bergen op Zoom. De wandeling heeft als bestemming de kerststal die op een open vlakte van het Landgoed is gebouwd. Op klokkengebeier worden de deelnemers onthaalt bij de kerststal. In deze stal zit Maria met het kindje Jezus en staat Jozef aan haar zijde. Als alle deelnemers bij de kerststal zijn aangekomen, worden, onder muzikale begeleiding, enkele bekende kerstliedjes gezongen. Verder worden er enige overwegingen gehouden en daarbij is er voor kinderen een speciale toespraak. Daarna wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om de kerststal van nabij te bekijken. Hierna keren de deelnemers op eigen gelegenheid tegen half negen weer terug naar het Boerhaaveplein. Aan De Herderstocht wordt door de duizenden herders op ingetogen wijze deelgenomen.

Het meedoen aan De Herderstocht is voor iedereen gratis.  Wel wordt er gecollecteerd voor een goed doel.

De tocht gaat door het bos en menige deelnemer neemt een zaklantaarn mee en daardoor biedt het geheel een feeëriek schouwspel. Het gebruik van lampions met kaarsjes is wegens brandgevaar strikt verboden.

Het meedoen aan de Herderstocht geschiedt volledig op eigen risico. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen tijdens de tocht.

De deelnemende herders lopen over bospaden en aangepast schoeisel is raadzaam. De paden zijn niet goed begaanbaar voor onder meer kinderwagens en rollators. De tocht wordt door duizenden herders als een zeer memorabele gebeurtenis ervaren. De Herderstocht, een unieke belevenis, wordt georganiseerd door een ervaringrijk team van vrijwilligers.

Ik nodig u allen uit voor het deelnemen aan de 33e Herderstocht op 24 december 2015.

Tot 19 uur op kerstavond.

Jan van Wijk, Voorzitter Herderstocht Bergen op Zoom.

Wim van Loon secretaris Herderstocht.