Goedenavond allemaal, ik ben Twan Franken een van de vrijwilligers van de WensAmbulance Brabant.

Wat is het mooi om hier allemaal samen te komen op deze kerstavond ook al is het guur met al die wind en regen. Om samen hier te kunnen lopen en misschien ook om stil te staan bij de mensen die dit niet kunnen. Maar ook voor die mensen die heel graag nog eens met De Herderstocht mee willen gaan maar dit niet meer kunnen  omdat ze in laatste fase van hun leven zijn. voor die mensen zijn wij er, De WensAmbulance Brabant. Om kleine en grotere wensen te kunnen realiseren. Zoals die mevrouw die vanuit de Hospice nog graag 1 keer haar huis en tuintje wil zien, of een Opa die op bezoek wil bij zijn pasgeboren kleinkind. Nog een keer met de familie naar zee of een pretpark bezoeken zoals de Efteling.  Ook brengen wij mensen naar het buitenland om in het bijzijn van de familie te overlijden. Zoals een jonge Nederlandse vrouw die ik heb mogen begeleiden naar Schotland, terug naar haar eigen huis. Deze vrouw was op visite bij haar familie in Nederland en is zo ernstig ziek geworden dat geen enkele vliegmaatschappij haar nog wilde en durfde te vervoeren.

Om toch nog haar drie kleine kinderen te kunnen zien, die door omstandigheden niet naar Nederland konden komen, was haast geboden, om haar te vervoeren naar Schotland. Dit is met de WensAmbulance gelukt binnen 48 uur. We hebben haar kunnen herenigen met haar kinderen en afscheid kunnen laten nemen.

Want acht uur na onze aankomst in Schotland is zij overleden.

Maar om deze wensen te kunnen blijven vervullen hebben we de hulp nodig van de mensen om ons heen. Vrijwilligers die allerlei acties voor ons willen ondernemen, zoals de collecte van De Herderstocht die vanavond voor de WensAmbulance Brabant wordt gehouden. Dit geld wordt gebruikt om een Ambulance aan te schaffen voor Bergen op Zoom en omgeving. Zodat we nog meer mooie wensen in vervulling kunnen laten gaan voor mensen die niet lang meer te leven hebben. Ik dank de mensen van de Herderstocht dat wij dit jaar zijn uitgekozen als goed doel voor de collecte en wens Uw allemaal hele mooie Kerstdagen en een gezond 2014.

Dank u wel.


KERSTMIS 2013

Goedenavond allemaal,

Tien jaar geleden werd mij gevraagd of ik de “blikkendominee” wilde worden en of ik dan een woordje kon doen bij de stal.

Bij deze tiende overweging kan ik dan ook zonder blikken of blozen vertellen dat ik toen ja heb gezegd en met mijn blik op de toekomst mocht ik dan jaarlijks vooruitblikken. Ik probeer dus met een frisse blik en zeker niet met een kennersblik een blik vooruit te werpen.

De laatste jaren heb ik regelmatig gesproken over de verbeteringen die er aan komen, maar daaruit bleek al dat ik geen kennersblik heb, want die verbeteringen zijn regelmatig de weg kwijt, zo lijkt het wel.

Als we naar het nieuws luisteren gaan we er de ene maand wat op vooruit, maar een maand later gaan we weer achteruit.

De ene econoom wijst vooruit, de andere econoom kijkt alleen maar achterom en juist nu in deze tijd is dat best lastig. We zien het overal om ons heen. In het verkeer zijn er teveel maatregelen of zelfs teveel borden, iedereen hanteert zijn eigen routeplanner  of gaat slaafs achter de tomtom van de  beursberichten aan. Ook zijn er nogal wat mensen die alleen vertrouwen op hun eigen GPS (geloof-passie en sterkte)

Vandaag volgden we allemaal het spoor van onze twee herders, die natuurlijk – al leek het niet zo – de weg wel wisten.

Maar ook vroeger wisten de herders hun weg wel te vinden, meestal niet vooruit gepland, maar ingegeven door het moment en door de schapen.

Op deze manier kwamen ze altijd op de juiste plaats, op het juiste moment en wisten ze er iets van te maken.

Zelfs die ene keer toen ze het licht van een ster volgden een uitkwamen bij een stal die al verlicht was en waar het geluid van een pas geboren baby te horen was. Ze wisten onmiddellijk dat dit heel bijzonder was.

“Hier kunnen we mee vooruit, hier is licht aan de horizon” zeiden ze tegen elkaar, misschien niet morgen of volgende week of volgend jaar, maar het komt eraan.

We moeten vanaf nu goed op blijven letten, uitkijken naar kleine dingen. We moeten onze blik op de toekomst gericht houden, het wordt echt wel een keer beter.

Ik wens u alle goeds voor de toekomst en in het bijzonder voor volgend jaar en voor nu  een Zalig Kerstfeest.


MARIA’S  SCHAT

Maria groeide op als een normaal kind en toen ze oud genoeg was hielp ze meestal in het huishouwen De jongens uit het dorp waren zeker niet blind maar wisten niet of ze haar wel mochten trouwen.

Zo kwam ze op een dag een zekere Jozef tegen, hij zag Maria wel zitten als vrouw Toch was ze nog erg bang en verlegen en reageerde de eerste keer voornamelijk lauw

Plots kreeg ze een droom met een engel en al die zei: “Je wordt moeder binnen korte tijd!” Dit was voor Maria een enorme knal, want ze was nog niet getrouwd die mooie meid

Jozef kreeg ook een droom met een bericht die hem de haren deed vergrijzen. Hij nam haar als vrouw en redde haar gezicht doch  ze moest wel onmiddellijk met hem gaan reizen.

Hoogzwanger de toekomst tegemoet naar een dorpje hier erg ver vandaan. Daar gingen ze heen omdat het moest niet wetend hoe het verder zou gaan.

In Bethlehem liet het kind zich horen in een stal bij een grijze ezel en een  heuse bruine os daar werd de kleine Jezus geboren, in doeken gewikkeld en neergelegd op wat stro en wat mos.

Maria de jonge moeder was trots, bang maar ook erg blij en ook Jozef keek tevreden naar zijn zoon. Zelfs de herders uit de omgeving kwamen voorbij en voor hen was een geboorte toch erg gewoon.

Maar de hemel was vol licht en het leek wel een wonder, dus haastten ze zich naar de stal net buiten de stad. Nu knielden ze neer en keken naar dit kind, zo bijzonder en dachten allen:” Dit is een zeer grote schat.”

Goede doel 2013

Het goede doel voor de tocht van 2013 is de Wens Ambulance Brabant.

De WensAmbulance biedt mensen, die in de terminale fase van hun leven verkeren, professioneel en comfortabel liggend vervoer aan om een door hen geuite wens in vervulling te laten gaan. Immers, soms hebben mensen in de eindfase van hun leven relatief kleine wensen, die door hun lichamelijke beperkingen helaas moeilijk zijn te realiseren. De WensAmbulance biedt dan uitkomst.

De organisatie van De Herderstocht heeft met de organisatie van de WensAmbulance de afspraak gemaakt omtrent de besteding van de opbrengst van de collecte op kerstavond. De collecte is namelijk specifiek bestemd voor het mogelijk maken van een wens van een of meer terminale personen uit de regio Bergen op Zoom.

wensambulance

Overhandiging van een cheque van € 200,– aan Wensambulance Brabant